Temmuz27 , 2024

49. İstanbul Müzik Festivali, 18 Ağustos’ta başlıyor

İlgili Yazılar

Türk sanatının zarif temsilcileri

Geleneksel Türk sanatlarının ve kültürünün yaşatılmasında, dünyaya tanıtılmasında büyük...

“Biz onu en çok siyah beyaz görüntülerinden sevdik…”

“İlk işimiz Atatürk belgelerini kurtarmak. Bunu bu ülkeye ve...

Bir nesil onun sesiyle büyüdü: Jeyan Tözüm

Tiyatro, sinema ve seslendirme bütün olarak bir insan olsaydı...

“Fotoğraf, benim için müthiş bir terapi aracı oldu”

Uzun yıllardır fotoğraf sanatı ile ilgilenen iş insanı Serhan...

“Fotoğraf makinem, fırçam; yaşamın kendisi ise boyalarım oldu”

Çektiği fotoğraf karelerine yaptığı dijital müdahalelerle ortaya koyduğu eserlerinde...

PAYLAŞMAK GÜZELDİR!

Müzikseverlerin özlemle beklediği İstanbul Müzik Festivali bu yıl, Vivaldi’den Stravinsky’e, Händel‘den Vasks’a birçok önemli bestecinin eserlerini Başka Bir Dünya Mümkün temasıyla sahneye taşıyor.

30 günde 14 farklı mekânda 20 konsere ev sahipliği yapacak festival, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Accademia Bizantina, Festival Orkestrası, Modigliani ve casalQuartet gibi toplulukların yanı sıra Fazıl Say, Khatia Buniatishvili, Anna Vinnitskaya, Alexander Rudin, Hande Küden, Paul Meyer, Simon Ghraichy, Martynas Levickis ve Ufuk-Bahar Dördüncü gibi birçok yıldız ismi ağırlayacak. Fazıl Say, 19 Ağustos Perşembe saat 20.00’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda, bir dünya bir de Türkiye prömiyeri ile festivale konuk olacak.

>> Festival programı için tıklayın.

Tarihinde ilk kez, programındaki tüm konserleri açık hava mekânlarda gerçekleştirilecek festival, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras, Maximum Uniq Açıkhava, Fransız Sarayı, Venedik Sarayı, ARTER Arka Bahçe, Rahmi M. Koç Müzesi, Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus ve Saint Benoît Fransız Lisesi Avlusu’nda pandemi önlemleriyle izleyiciyle buluşacak.

>> Biletler için tıklayın.

16 Eylül’e kadar sürecek festival kapsamında Habitat Parkı, Etiler Sanatçılar Parkı, Fenerbahçe Parkı ve Yıldız Parkı’nda düzenlenecek ücretsiz hafta sonu konser ve etkinlikleri ise tüm İstanbullulara açık. Konserlerden önce farklı alanlardan isimlerle yapılan Konsere Doğru söyleşileri bu yıl da devam ediyor. Festivalin yan etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgiyi muzik.iksv.org/tr/yan-etkinlikler adresinden inceleyebilirsiniz.

İstanbul Müzik Festivali bu yılki edisyonunda, programındaki bazı konserlerin repertuvarlarına dair bilgiler verecek bir podcast serisini festival takipçileriyle buluşturuyor. Piyanist Can Çakmur’un hazırladığı serinin ilk bölümü 13 Ağustos Cuma günü İKSV’nin Spotify ve Apple Podcasts kanallarında yayında olacak.

49. İstanbul Müzik Festivali’nin tüm konserleri, COVID-19 önlemleri kapsamında alınacak tedbirlere uygun gerçekleştirilecek. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Açılış Konseri Tekfen Filarmoni Orkestrası ve piyanist Anna Vinnitskaya’dan

49. İstanbul Müzik Festivali, 2019-2022 Festival Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası ile başlıyor. 18 Ağustos Çarşamba saat 20.00’de, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek konserde, şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası sahnede piyanist Anna Vinnitskaya’ya eşlik edecek. Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsoru Tekfen Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşecek konserde, cesur yorumlarıyla klasik müzik alanında kendine çok ayrı ve özel bir yer edinen piyanist Vinnitskaya, Şostakoviç’ten Prokofiev’e uzanan modern dönem repertuvarından eserlerle sahnede olacak.

Konser öncesi, 49. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi Cihat Aşkın’a sunulacak. İKSV tarafından, geleceğin müzisyenlerinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından bu yana verilen Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün 2019 yılı kazananı, keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev de ödülünü bu konser öncesinde gerçekleşecek törenle alacak.

Festivalin ilk haftasında Fazıl Say’dan Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda, bir dünya bir de Türkiye prömiyeri

Fazıl Say, 19 Ağustos Perşembe saat 20.00’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda, bir dünya bir de Türkiye prömiyeri ile festivale konuk oluyor. Say, “Doğanın Sesi” başlıklı konserde Gidon Kremer ve Yuri Bashmet gibi sanatçılarla oda müziği alanında birbirinden parlak işbirlikleri bulunan keman sanatçısı Friedemann Eichhorn ve üç ECHO Klassik, Diapason d’Or ve birçok prestijli ödülü kucaklayan casalQuartet ile buluşuyor.

Fazıl Say’ın, pandemi döneminde bestelediği ve “en iyi eserim” diye nitelendirdiği yeni piyano sonatı Yeni Hayat’ın dünya prömiyeri festivalde gerçekleşecek. Sanatçının Kaz Dağları isimli keman sonatının da Türkiye prömiyerinin yapılacağı gecede, Say’ın Atatürk’ün Yalova’da bulunan Millet Çiftliği’ndeki çınar ağacı ve köşkün öyküsünü anlatan Yürüyen Köşk isimli eserinin yanı sıra Brahms ve Barber’dan eserler de seslendirilecek. Konser, Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsoru Mercedes-Benz’in desteğiyle düzenlenecek.

 

Yıldızlarla Oda Müziği: Altun & Rudin & Şentürker

Festivalin ilk haftasında Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden, dünyaca ünlü viyolonselci, şef, piyanist ve klavsenci Alexander Rudin, ülkemiz müzisyenleri ve müzikseverleriyle kurduğu sağlam bağı daha da pekiştirmek için bir kez daha festivale konuk oluyor. 20 Ağustos Cuma saat 20.00’de Rahmi M. Koç Müzesi’nde, Nobel İlaç’ın gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde, Rudin, piyanist İris Şentürker ve viyolacı Efdal Altun ile bir araya gelecek. Ülkesinde Moskova Hükümet Ödülü, Rus Halkı Sanatçısı ve Devlet Ödülü’nün de sahibi olan Alexander Rudin’e geçtiğimiz yıl küresel salgın koşullarından dolayı sunulamayan İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü de bu konserde takdim edilecek.